May 042009
 

Baktım herkes birşeyler yapıyor, dedim bari boş durmayayım. Atari XL serisini daha yakından tanımak ve çalışır bir sistem oluşturmak istiyordum fakat bu nalet alet donanımsal yeteneklerine rağmen, tape/disc arabirimi ve kullanıcı dostluğu açısından cidden biraz yetenek fukarası.


Sio2PC kablosunu gözüme kestirmiştim, lakin gerek bizim forumda gerekse yurtdışı forumlarda bu kablo şemaları arasında ciddi farklar ve bir sürü de şikayet vardı. Acaba Ebay’den mi alsam diye tereddüt ettim. Sonra dedim yapalabileceğim bir şeyi denemedikten sonra retro ile uğraşmanın ne keyfi kalır. Dün gittim Yazıcıoğlu’ndan muhtelif malzeme aldım. Ebay’den alacağım paraya dünyanın malzemesini zor da olsa bularak aldım. Evet doğru, biraz zor oldu çünkü Sio2PC için en elzem malzeme olan 75189 sadece 1 yerde var. Perakende fiyatı 3ytl. Diğerleri zaten ıvırzıvır, bir para tutmuyor. Toplasan tüm maliyeti 10 lirayı geçmez.

Bu kabloda temini zor olan diğer bir malzeme ise Atari’nin dünya tatlısı Sio soketleri. Bu kadar mı standart dışı olunur kardeşim! Neyse, bu konuda yapabileceğiniz iki şey var; ya eski bir Atari teypten kabloyu söküyorsunuz ya da 2 ucu da Sio soketli ara bağlantı kablosu bulup bunu ortadan kesiyorsunuz.

Baskılı devre ile falan uğraşamayacağım için basit bir kablolama ile devreyi montaj yaptım. İlk değilse bile ikinci denememde çalıştı. Devre üzerine dişi D-SUB9 koyarak daha taşınabilir ve istediğim ölçüde kablo ile uzatılabilir olmasını tercih ettim. Siz isterseniz uygun ölçüde kabloyu doğrudan bağlayabilirsiniz. Şemadaki Sio kablosu renk kodları her zaman tutmayabiliyormuş, lütfen kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Ben şanslıydım, renkler sorunsuz tuttu.

Bu devreyi yaptıktan sonra kullanacağınız program APE for Windows

Gerekli Malzemeler:
75189 entegre(1 adet)
5Kohm direnç(1 adet)
0,1uF mercimek kondansatör(1 adet)
14 bacaklı entegre soketi(1 adet)
Uygun büyüklükte delikli pertinaks(1 adet)
1N4148 diyot(1 adet)
D-SUB 9 dişi (1 adet)

Sio Bacak Bağlantıları:

2 4 6 8 0 2
———–
/o o o o o o\
/o o o o o o o\
—————–
1 3 5 7 9 1 1 1 3

1  clock in (to computer)
2  clock out
3  data in
4  GND
5  data out
6  GND
7  command (active low)
8  cassette motor control
9  proceed (active low)
10  +5V/ready
11  audio in
12  +12V (400/800)
13  interrupt (active low)

—————————————————————————

Yararlandığım şemalar ve ince işçiliği bitmemiş kendi montajım:


sio2pc

sio2pc

sio2pc şeması

sio2pc şeması

Benim sio2pc test aşamasında

Benim sio2pc test aşamasında

APE programı ve Sio2PC kablo ikilisi tahminlerimin ötesinde bir konfor sunuyor. 2 gündür epey bir demo izledim. Emuden yükler gibi pratik hem de gerçek donanım üzerinde olmanın getirdiği keyiften taviz vermeden…

Programın yeteneklerini ve detaylarını biraz olsun anlamak için şu ekran görüntülerine bir gözatın. Tabii her özelliği ücretsiz sürümle kullanamıyoruz ama yine de aktif olanlar bile oldukça fazla. Açıkcası canımı sıkan tek nokta zipli dosyaları sürükle-bırak şeklinde kullanamaması. Artık bu özelliği desteklemeyen emulator ve aktarım programı kalmadı gibi birşey.

Fakat bu Atari demoları beni pek kesmedi. Şimdiye kadar bir tek Overmind biraz eli yüzü düzgün ve derli toplu geldi. C64 ile benzer donanıma sahip olmasına rağmen demolar içinde tatminkar veya özgün birşeyler bulduğumu söyleyemeyeceğim. Seyrettiklerimin pek çoğu vasat birer C64 kopyası gibi idi. Ayrıca çok fazla sayıda 128K ve 256K isteyen özel demolar da mevcut. Bunların dışında seyretmemi tavsiye edeceğiniz birşeyler varsa duymak isterim.

Polonya’da cidden çok aktif derecede kullanıcısı var bu Atari XL-XE serisinin. Bir de şu enteresan bilgiye ulaştım; Kemal Ezcan diye sağlam bir Atari coder,musician’ı da varmış. Ha unutmadan, Turkish Atari Coding Freaks [TACF] isimli bir grup bile demoscene dünyasında boy göstermiş vakti zamanında… Enteresan…

Kemal EZCAN

  6 Responses to “Atari Sio2PC Kablosu Yapımı”

  1. Bir Amstrad insaninin bunu yaptigini goren sozde Atari’ci ne hisseder ? Utanir haliyle ! Atari ayagina yatar fakat ilk goz agrisi sio2pc’den muaf ,baldiri ciplak bir bicimde masanin altinda durdugu icin kramp girer kalbine ,bakamaz xl’inin yuzune.Yaziklar olsun sana max,follos herif.

    Ama su ,bagzisi da canavar hafiza isteyen kolpa demolar tezine katilir.Atari yoksundur adami apistiran demolardan.

  2. Valla bravo..Ne diyelim, sen yakında çiklet kutusunda! Sir Sinclair’i de canlandırırsın yeniden..

    Gerekli Malzemeler:

    Jack Kilby’nin bir tutam saçı(1 adet)
    6Kohm direnç(1 adet)
    Kondansatör için 2 farad kaval kemiği(1 adet)
    14 bacaklı örümcek (1 adet)
    Uygun büyüklükte metal çiklet kutusu(1 adet)
    Zener diyot (1 adet) mümkünse ıslak elle kullanılacak)
    Sir Sinclair’in 9 dişi (1 adet)

  3. Selam,

    Yazının biraz eski olduğunun farkındayım ama google’da sio2pc yazınca Türkçe olarak en yukarıda çıkıyor.

    Bir süredir APE benzeri açık kaynak kodlu bir yazılım üzerinde çalışıyorum. Adı AspeQt ve epey ilginç özellikleri var. İgilenen olursa şuradan indirilip denenebilir:

    http://sourceforge.net/projects/aspeqt/

    Ayrıca, şurada konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgiler var, ama İngilizce:

    http://www.atariage.com/forums/topic/154949-aspeqt-yet-another-sio2pcape-clone/

  4. Tebrik ederim! Çok güzel bir çalışma. Müsait bir zamanda programı deneyeceğim. Türkiye’de Atari için birşeyler yapan birilerinin olduğunu görmek sevindirici oldu.

  5. TACF yazisini aratiyim dedim google da, bu yaziyi gordum. TACF gurubunun elemaniydim 🙂 guzel gunlerdi, simdilerde bir sey uretemez olduk 🙂

  6. TACF grubunu da 7DX partilerine bekleriz.

    http://www.7dx-party.org

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)