May 052011
 

Daha önce de defalarca bahsettiğim üzere, Amstrad CPC’ye günümüz 3.5″disket sürücülerini bağlamak oldukça kolay. Burada kastettiğim “kolay” sıfatı CPC 6128 gibi disket sürücü kontrol ünitesini üzerinde barındıran modeller için geçerli. Bu iş için üzerinde IDC 34 Edge (5.25 sürücü bağlama soketi) bulunan eski tip floppy kablosu ve biraz montaj kablosu temel olarak yeterli.

Gelgelelim bu kabloları bağladıktan sonra ortada salkım saçak bir görüntü oluşuyor. Kendime birkaç sene önce yaptığım ve sorunsuz bir şekilde kullandığım bu durumdaki disket sürücüyü kutulamak hep aklımda idi. Geçenlerde kendisine bu kablodan yapacağım bir arkadaşımın bahanesi ile bu düşüncemi nihayet gerçekleştirdim. Hem ona hem de bana güzel kutulu birer Amstrad 3.5″ disket sürücü yaptım. Buna Retrojen FD-1 adını verdim ve yapım-test aşamalarını da bol bol fotoğrafladım.

Şimdi biraz bunları inceleyelim.

I Gerekli Malzemeler

1 adet güzel bir kutu
1 adet bu kutuya ait arka kapak(gerekiyorsa ön kapak)
1 adet IDC 34 EDGE konektör barındıran eski tip disket sürücü kablosu
2 adet çift konumlu ufak anahtar(bir tanesi disket sürücünün A(pri) veya B(sec) durumunu seçmek için diğeri de hangi kafanın aktif olacağını seçmek için)
1 miktar montaj kablosu
6 tane izolasyon amaçlı kablo kılıfı(montaj kalolarının üzerinden anahtara geçirip izolasyon yapmak için)


II Kanal Temizleme

Bu işe başlamadan önce kutuyu CNC frezede kendim yapmayı düşünüyordum, hatta ölçüleri falan çıkartıp hesap-çizim olayına girmiştim. Sonra dedim ben bir Altınkaya’nın sayfaya bakayım neler var. Altınkaya ve benzeri şirketlerden Retrojen’de şu başlıkta bahsetmiştik. Buradan ihtiyacım olan ölçülere oldukça yakın güzel bir alüminyum kutu buldum. Kutuyu biraz tıraşlamam ve disket sürücüyü tam alacak ölçülere getirmem gerekti.

Bunlar kutunun ilk hali. Üzerinde boya koruma için beyaz folyosu var.

Bu tıraşlanmamış hali. Yanda gördünüz kanalları almadan disket sürücü içine girmiyor.

Bu da tıraşlama aşaması. Tıraşlamayı 1980 model Deckel KF2 1/1 pantograf ile yaptık. Bu tür işleri CNC yerine manual bir tezgahta yapmak, hata ihtimalini azaltmak açısından çok daha mantıklı. Ya da manual tezgah gibi sürekli göz kontrolü yapabileceğiniz masaüstü ufak bir frezeniz varsa da olur. Bizdeki CNC freze çok büyük olduğu için ben pantografı tercih ettim.




III Kapak Yazıları

Yazıları yine manual bir tezgah olan Akel 2/1 pantografda standart DIN 1451 font şablonları ile yazdık. Marka olarak bizim Retrojen’in adını verdim. Bir sonraki imalatta Retrojen’in kendi fontlarını ve logosunu kullanacağım. Model olarak ise CPC serisinden ikinci disket sürücü olarak bağlanan FD-1’i tercih ettim. FD-1 modelleri kontrol katı içermez. DDI-1 modelleri ise beraberinde bir kontrol katı ile gelir.



Bir de arka tarfa bağlayacağımız anahtarlar için konum belirten A-B ve 1-2 yazıları var. A(pri) ve B(sec) sürücünün birincil-ikincil durumunu seçmek için 1 ve 2 ise hangi kafanın aktif olacağını belirlemek için kullanılıyor.

IV Arka Kapak Delikleri

Anahtarları bağlamak ve hem veri hem de besleme kablosunu geçirmek için arka kapakta uygun delikler açıldı. Besleme için ayrıca bir kanal açmadım çünkü veri kablosunun geçeceği kanal yeterince geniş. Bu kanalı da ortaya açtım ki ileride farklı bir disket sürücü takılırsa kablonun sağda veya solda olması sıkıntı yaratmasın. Aslında boydan boyada açılabilirdi ama böyle daha şık oldu sanki. Bir de ileride sanırım PC power supply olayını ortadan kaldırıp 5/12 verebilen basit bir adaptör ile hem CPC’yi hem disket sürücüyü besleyeceğim. Bunu yaparsam arka kapağa bir tane de power soketi takarım diyorum. Böylece masa üzerindeki devasa kalabalık iyice ortadan kalkar.

V Kablolar ve Bağlantılar

Anahtarlara giden montaj kablolarını veri kablosu üzerine elektrik bandı ile tutturdum. Kablo kelepçesi bu iş için hiç uygun değil. Aslında en güzeli veri kablosunun tellerini falçata ile tek tek kesip yuvarlak hale getirmek ama bu denerken bir tane kabloyu hacamat ettiğim için bu fikrimden vazgeçtim. Belki başka bahara 🙂








VI Kutuya Yerleştirme

Herşey yolunda gidiyor mu diye kutuya yerleştirip sağını solunu kontrol ettim.


VII İlk Testler

Test sırasında tüm evrelerde Batman Forever’ı sıkca kullandım. Gerçi bazı aşamalarda disketin arka yüzünü okuyor mu diye daha basit demoları da çalıştırdım. Batman Forever özel bir format ile kaydedildiği için ikinci kafayı seçerseniz diskete ulaşamıyorsunuz. Yani ilk kafa seçili olacak ama o disketin her iki tarafını da okuyacak. Kısacası sürücü A konumunda kafa 1 konumunda olacak. Zaten B konumunda dosyaları görseniz de pek birşey çalıştıramıyorsunuz. Çoğu program B konumunda kilitlenip kalıyor.




VIII Kutu Kapalı Son Testler

Bu da işin bitmiş ve Batman ile son testleri yapılan hali. Arkada gözüken ORIC 1 ve Atmos anakarta sulanmayalım lütfen.



IX Kutu Görünüşleri

Son kullanıcıya ulaşmaya hazır, testleri yapılmış ve ambalaj-kargo aşamasında ürünümüz… Farklı bakış açılarından görebilirsiniz. Alana şimdiden hayırlı olsun 🙂





 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)