Sanırım bu blogda iOS-Apple evrenine ait bir parçadan ilk defa bahsedeceğim. Kısmet Cargo-Bot‘a imiş. Cargo-Bot; esasen iOS ortamında çalışan şirin şeker bir oyun gibi gözükse de, bundan çok daha fazlasını barındıran bir uygulama. Bünyesinde iki önemli unsuru birden bulunduruyor.
Birincisi; bu oyun iOS ortamı için doğrudan iOS ortamında ve dahi iPAD üzerinde Codea kullanılarak geliştirilmiş. Codea ise Lua tabanlı bir kod editörü.
Codea’da olay tıkla ve sürükle şeklinde gerçekleşiyor. Bu ortamda üretilen ilk oyun da Cargo-Bot. Böyle değişik bir deneyim yaşamak isteyenler App Store‘a buyursun.
Gelelim Cargo-Bot‘un ikinci olayına. Oyunu kısaca anlatmak gerekirse; amacınız bir robot kolu kontrol ederek, platform üzerindeki renkli kutuları hedefler doğrultusunda bir yerden bir yere en verimli şekilde taşımak. Kullanarak derken burada kastettiğim bu kolu programlamak. Ama ortada in-çık-sağ-sol-döngü gibi birkaç temel işlevden fazlası yok. Bu temel işlevleri kullanırken de siz farkında olmadan temel programlama-algoritma eğitimi alıyor veya geliştiriyorsunuz. Oyunun güzelliğini ve verdiği keyfi kelimelerle ifade etmek çok da kolay değil. Elinizin altında bir iPAD varsa hemen deneyin.
Meraklısı için; okunacak, takip edilecek bir Twitter linki de verelim de tam olsun.
Hani şu meşhur Fatih Projesi var ya; işte onun başındakileri de “Çocukların eline tablet vermekle bu iş olmaz, mühim olan o tabletle beraber bu tür bir eğitime uygun içeriği de sağlamak” bağlamında bu oyundan haberdar etmek lazım aslında. Paran varsa donanımın alasını alırsın ama maalesef uygun içerik için sadece para yetmiyor. Bu oyun eğlenirken çaktırmadan öğretmenin en güzel örneklerinden biri bence.
Sonuç olarak böyle değişik bir deneyim yaşamak isteyenler App Store‘a buyursun.
Not 1: Link 1, Link 2 , Link 3, CargoBot Ruby
Not 2: Oynarken kafamda sürekli “sandık sandıklar içinde çok şanımız var” çalıyor. Kabul ediyorum, epey dolambaçlı bir çağrışım 🙂