Tem 222009
 

Evet yine bir efsane ile karşınızdayız. Bu dergi, gerçekten az kişi tarafından bilinen ve sahip olunan bir eser. Rönesans yayıncılık (hani şu Compex fuarlarını düzenleyen) tarafından 1984 yılında yayın hayatına başlamış. Toplam 39 sayı olarak yayınlanmış. Son sayıda “derginiz bundan sonra başka bir şirket tarafından yayınlanacaktır” şeklinde bir ibare olmasına rağmen, sanırım bu hiç gerçekleşmemiş.


İçeriğindeki yazılar; epey yüksek oranda çeviri, yerli firmaları tanıtan yarı reklam içerikli söyleşiler, Çiğdem’in Basic notları, okulların bilgisayar laboratuvarlarının tanıtımı şeklinde. Bunların dışında, özellikle bu dergiye has diyebileceğimiz “tüm markalara yönelik programlar” içeren bir Program Bankası köşesi var. Bu köşeye kullanıcılardan gelenler, yabancı dergilerden alınanlar ve yerli firmaların teknik departmanlarının yolladıkları kaynak olmuş. Evren Karpak, Emin Gün Sirer, Mahir Aşut (hem Sinclair hem de Atari için program yollamadığı dönem dergisi yoktur), Abidin Savcıoğlu, Ali Mutlu (sanırım Ekakomp çalışanı idi) gibi isimler birden fazla programı yayınlananlardan bazıları. Ya da bir şekilde isimleri aklımda kalmış.

Derginin künyesinde; İmtiyaz sahibi İsmet Göksel, yazı işleri müdürü Şerif Antepli, akademik koordinatör Dr. Kutlu Merih ve teknik koordinatör olarak da Erkan Babacan isimleri geçiyor.

Bu derginin en güzel yanı, marka bağımsız olmasından dolayı dönemi anlamak ve az bilinen markaları görmek açısından cidden önemli bir kaynak olması. Yoksa Tatung Einstein, Laser, Apricot gibi markalardan haberdar olmak en azından benim için o kadar kolay olmazdı.

Ortalama olarak 36 sayfa civarında ve sayfalarının çoğu siyah/beyaz. Bazı sayılarda program bankası kısmında renk kullanılmış ve bu okunabilirlik açısından pek de iyi sonuç vermemiş.

Ben henüz CPC 464’ümü almadan önce bu dergiyi okumaya başlamıştım. Ve tabii elimde bilgisayar olmadan merakla okumaya başlayınca, her sayının her köşesini ezberliyorsunuz. Kısacası benim için her açıdan kıymetli bir dergidir.

* Elimdeki en eski sayı 6 olduğu için bu sayıdan başladım. Eksik sayılarımı temin edersem onları da tamamlayacağım.

eğitimde_bilgisayar_06_mart_1985
Eğitimde Bilgisayar Dergisi sayı 6 (Mart 1985)

  5 Responses to “Eğitimde Bilgisayar Dergisi sayı 6 (Mart 1985)”

  1. Birader tamamen tesadüf eseri buldum siteni.Yıllardır görmediğim mahalle arkadaşımı bulmuş gibi oldum bu dergiyi görünce. Gerçi bende sadece birkaç sayısı vardı ve bu da onlardan biriydi. Emeğine sağlık…Devamı da gelecek mi?

  2. Üstat, tesadüfen bir arama yaparken rastladım sitenize. Resmen gözlerim doldu. Yıllar önce çok severek yazdığım ve hatta düzenledikleri yarışmada birinci olduğum (ZX Spectrum için Fizik Hareket Programı) dergimin birden karşıma çıkması beni çok sevindirdi. Teşekkür ederim. Benim olduğum sayılardan örnekler varsa onları da dört gözle bekliyorum 😉 Sitenin takipçisi olacağım bundan böyle (ZX Spectrum el kitabı da muhteşemmiş gerçekten. Neredeyse unutmuştum ben…)

  3. Beğendiğinize sevindim. Zaten siz o dönemin önemli isimlerinden birisiniz. Programlarınızın yayınlanmadığı dergi kalmamış ki! Gerçekten çok yakından takip edip, devamlı üretimde bulunmuşsunuz. Bunlardan şu an için aklıma gelenler; Eğitimde Bilgisayar, Atari Dergisi, Elo Elektronik. Dergileri tamamladıkça taranmış hallerini de yavaş yavaş yayınlayacağım.

  4. Eski yayınlarla ilgili çalışmalarınızı ilgiyle izliyorum. Bu dergi hem çoğu bilgisayar markalarına hitab ediyor. Hemde arasak bile bulamayacağımız nadir dergilerden biri. Bence öncelik verilmeli.

  5. Eğitimde Bilgisayar, Atari Dergisi, Elo Elektronik ardından da Teleteknik’in Commodore dergisi…
    Şimdi kıyaslayınca bunların kalitesinde dergi olmadı bir daha diyeceğim fakat duygusal bir yaklaşım da olabilir.
    Haa unutmadan, printer’ım yoktu o zamanlar 12-13 yaşlarındayım, spectrum için bir oyun yazdım 8 bin satır civarında. Taksim’de Rönesans’ın yerine kasetle götürdüm “alın bunu yayınlayın” diye. Önce bana şöyle bir baktılar sonra “Başka yerden olmaz, kendin yazmalısın” filan gibi bir şeyler söylediler. “Kendim yazdım” deyince de “kasetle olmaz basılı getirmelisin” dediler.
    Abicim en fazla 13 yaşındayım, sene 80 küsür… Ben o yetişkin halimle o zaman olacağım, bir çocuk bana gelip oyun programı yazdım diyecek; hem onu tutar anlından öperim hem de her sayıda dergide bir sayfa ayırırım ona ve onun gibilere.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)