Ara 222019
 

David Mekersa isimli Fransız bir oyun programcısı, 2016 yılında online olarak oyun programcılığı eğitimi veren bir sisteme başlamış. İş modelinin omurgasını Youtube videoları oluşturuyor.

Epey fazla miktarda ücretsiz video ve ayrıca Premium Üyelik sistemi var. Hatta Black Friday nedeniyle ciddi bir indirim de yapmıştı. Ömür boyu üyelik için 147 Euro diyordu. Bir aylık deneme seçeneği de sunuyor. Dil Fransızca. Tamam biliyorum Fransızca olunca kimsenin ilgisini çekmeyecek 😀 Neyse; David sistemi güzel oturtmuş. Hem zaten birkaç seneye kalmaz videoları bile istediğimiz dilde izler hale gelebiliriz 🙂

Kendisi Amstrad kökenli olduğu için videolarında sık sık Amstrad’dan ve genel olarak 80’ler dönemi retro cihazlardan örnekler de veriyor. Hatta ben kendisinden, Amstrad gruplarında gördüğüm ve yeni başladığı Amstrad Basic programlama videoları vasıtasıyla haberdar oldum.

Ekosistemine çok sık video ekliyor. Sistemi dokümanlarla da destekliyor. Evet bir de İngilizce versiyonu olsa tadından yenmez. Böyle bir iş modelinin İngilizce versiyonunu bilen varsa duymak isterim.

Neyse; sonuçta David komple bir sistem kurmuş. Videolar bunun sadece bir parçası. Videolar haricinde; Web sitesi, devlog, emailling ve canlı yayın-görüşmeler var. Videolarının epey bir kısmını izledim. Lakin; David bir yandan da bizzat kendisi “ben size tutorial izleyerek programlama öğretemem, yolu gösteririm ama siz klavyenin başına geçip her gün düzenli olarak kodlamadıkça bu iş olmaz” demeyi düstur edinmiş. Bunu sürekli söylüyor. Peki sadece söylemekle mi kalıyor? Hayır! Düzenli olarak motivasyon videoları çekiyor ve hadi bakalım bugün neler yaptın bize anlat diye teşvik mailleri atıyor. Misal en son şunu çekti. 13 gün sonra gerçekleşecek Game Jam öncesi “Meydan Okuma: Günde 30 satır kod yazmaya var mısın” gibisinden 🙂 Kendisi GameCodeur Game Jam’leri düzenliyor.

Bitti mi? Hayır bitmedi. Web sitesinde devlog üzerinden herkesle kişisel gelişimini paylaşabileceğin bir sistem kurmuş. Aynı şekilde sen de başkalarının gelişimini görüp motive olabilirsin. Yine web üzerinde forum da kullanabilirsin. Ve yine web sitesinde hemen aktive olan canlı chat bölümü var. Burada kullanıcılar kendi aralarında sohbet ediyorlar.

Bitti mi? Yok canım daha bitmedi. Zoom diye bir uygulama ile arada canlı toplantılar düzenliyor. Kendi bir konuyu anlatıp sonra insanlardan gelen soruları da alıyor.

Eh artık bitmiştir sanırım. Yok maalesef daha yolumuz var. Discord grubu kurmuş ve kanallara ayırmış. Her türlü yardımlaşma ve iletişim var.

Bitti mi? Hayır elbette bitmedi 🙂 Demander de l’aide (Premium) bölümünde ücretli üyelere doğrudan mail veya Skype ile yanıt/destek veriyor.

David olayı komple bir sistem olarak ele almış. Yani seni yetiştirmeye çalışan bir abi, mentor modunda yaklaşıyor. Grafik çizemiyorum diye üzülmeden tut da moralin bozulur yapamayacağını düşünürsen ne yapmalısın gibi kişisel gelişime kadar bir sürü farklı alanda videolar çekmiş. Sadece kişisel gelişim alanında 90 tane videosu var. Birkaç tane değişik videosundan bir kuple paylaşayım.

Oyun Programlamaya Başlamak için Neler Lazım?

Çok gülmüştüm bu videosuna. Gayet ciddi bir biçimde giriyor ve son sistem işlemci, su soğutmalı olacak, ultra hassas lazer mouse, 2 tane ekran yeter ama ben 4 tane tavsiye ederim diye başlıyor. Hani hemen hemen bütün çaylakların duymak istediği veya bizzat bunlarla uğraşmaktan keyif aldığı şeyler söylüyor. Sonra “yahu dalga mı geçiyorsunuz, 4 yıldan yaşlı olmaması iyi olacak bir bilgisayar başlangıç için elbette işinizi görecektir” diye bağlıyor. Diyorum ya, sizi fırçalayan bir abi gibi.

Video Oyunları ve Bilgisayarın Altın Çağı’ndan çıkartılacak 5 Ders

Programlamaya bizzat 80lerden başladığı için bu dönemden günümüze aktarılacak 5 tane ders çıkarmış.

İşe Koyulmak için(nihayet) POMODORO Yöntemi !

Bir İtalyan tarafından geliştirilmiş olan verimli çalışma metodu. Temelde; tamamen konsantre olarak 5 dakika kısa molalı 4 tane 25 dakikalık çalışma seansından sonra 30 dakikalık uzun bir ara vermeye dayanıyor. Bu 25 dakikalık seanslar esnasında hiçbir şekilde sms, mail, telefon, çiş trafiği gibi konsantrasyon bozucu etkenler olmayacak.

Genel olarak bütün atölyelerine şuradan bakılabilir.

https://www.gamecodeur.fr/liste-ateliers/

Hayatına etki eden 4 kitap olarak şunları söylüyor.

1- Amstrad CPC 6128 Manual
2- Create 2D Mobile Games With Corona SDK (David Mekersa)(Kendi yazdığı kitap)
3- Le Langage C++ (Bjarne Stroustrup)
4- Metier Developpeur Kit de Survie (Jean-Christophe Arnulfo)

Sonra da bunlardan bahsediyor ve değerli kitaplar olduğunu söylüyor.

5- Wrting Solide Code – L’Art Du Code (Steve Maguire) (Hatasız Kodlama adı ile Türkçesi de var. Hatta Nightlord da bunun iyi bir kitap olduğundan bahsetmişti diye hatırlıyorum)
6- C++ en Action (OReilly)
7- C++ Pocket (OReilly)
8- C++ Through Game Programming

Birkaç tane de doküman ve kitapçık hazırlamış. Bunlardan ücretsiz ulaşılanlar da var ücretli olanlar da. Misal şunların hardcopylerini 50avroya satıyor ama Premium üye isen pdf olarak okuyabiliyorsun.

https://www.gamecodeur.fr/game-guides

Matematiği zayıf olana, takıldığı yerde danışması ve takip etmesi için şurayı tavsiye ediyor. Ben de daha önceden biliyordum. Cidden tane tane örneklerle anlatan güzel bir sitedir: https://betterexplained.com

Retro oyunlara, oyun fikirlerine, yaşanmış tecrübelere, Game Jam’lere çok önem veriyor. Yaşanmış tecrübeler derken misal şu videoda Blitz Basic’de yazdığı şu oyun ile nasıl 100bin avro kazandığını anlatıyor.

Veya şurada Game Jam ler için basit oyun fikiri nasıl bulunuru anlatıyor.

Katıldığım bir canlı yayınında her yaştan ve yaşam stilinden insan vardı. Bir tanesi fabrikada güvenlik görevlisiydi. Bir diğeri işten yeni gelmiş bir babaydı. Öğrenciler, gençler, yaşlılar. Kısacası herkes vardı.

Unutmadan; çok beğendiğim ve wizofwor ‘un “yarım kalan hesap kapanacak” mottosunu hatırladığım “Geçmişinden rövanşı(intikam) almak” videosunu da şuraya bırakayım.

David şurada kendisinden epey detaylı olarak bahsetmiş. İş modelini de David Mekersa’nın anlatım tarzını da çok sevdim.

Velhasıl-ı kelam; her yönüyle size koçluk yapıyor. Bildiğin Koç Reeves işte. Para kazanıyor ama mahallenin serserileriyle başı derde giren ya da bahis çetesine veya uyuşturucuya bulaşanlara da yardım ediyor. Kısacası hepsi birbirinden iyi olsa da internette benzeri eğitim videoları hazırlayanlarla, bence kapsama alanı çeşitliliği açısından alakası yok. Keşke gençlere faydalı olacak bu sistemin Türkçe bir versiyonu da olsa. Hatta İngilizce bile elbette hoş olabilirdi.

Aynı başlığı foruma da açtım. Farklı yorumlar için oraya da bakabilirsiniz:
https://retrojen.org/pano/index.php?topic=1293.0

David ve GameCodeur’e dair tüm bağlantılar
https://www.gamecodeur.fr
https://www.facebook.com/gamecodeur
https://twitter.com/davidmekersa
https://www.youtube.com/user/dmekersa

gamecodeur #coding #programming #davidmekersa #game #jeu #8bitcoding

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)