Nis 252009
 

7D8 partide Özkan sağolsun gerek amiga, gerek speccy, gerek de CPC için epey bir rom yazdı bize. Birkaç tanesinde sorun çıkınca ve de Özkan’la gönüllerimiz bir olsa da mekanlarımız pek bir uzak düşünce, dedim bari kendime şöyle kallavi bir eprom yazıcı alayım. Kallavi derken her haltı yazsın manasında, yoksa en ünlü markanın en pahalı modelini(xeltek superpro 3000u veya leaper 48 gibi) falan istemiyorum. Sonuçta hobi elektroniği KOBİ yatırımına dönüşmesin yani 🙂


Öncelikle neler yapmayı düşünüyorum bundan bahsedeyim. amiga, speccy ve amstrad için rom(27C 128/256/400/010 gibi) yazacağım. Ama pic(acil olarak pic dtmf decoder yapmam lazım mesela),gal,pal,avr,jtag,falan filan desteği de ne kadar bol olursa o kadar iyi. PC Anakart bioslarını(dual bioslu Gigabyte anakartı komple uçurdum geçenlerde servise gitti 1 ay, haliyle arada yeni anakart aldım ama onunla da ilgili ayrı bir sorunum var, başka bir başlıkta yazacağım çözemezsem) ve uydu alıcı(bir kere güncelleme yaparken uçmuştu, Allahtan aynısından bir tane bulup com portları üzerinden bir nevi piggyback yaparak kurtardım) bioslarını da yazmam gerektiği zamanlar oldu. Tabii elimizde olmayınca dışarıda ücreti karşılığında yaptırıyoruz bunları. Özkan’a özel not: Araba chiplerini de yazabiliyormuşuz, artık senden “Beyler Ferrari emulasyon modlu Passat hack resimleri ektedir, aracı benzin image dosyaları ile doğrudan çalıştırabiliyorsunuz” gibisinden bir mesaj bekliyorum yakında.

Forumda çeşitli başlıklarda yazılanları ve Özkan’ın tavsiyelerini dikkate alarak kendime sivava ‘dan güzel bir set yaptım. Ama sonra Arda isimli oyun bozan “olm almışken usb willem alsana” şeklinde kafamı bulandırdı. En son baktığımda yoktu ama 2008 ağustos ayında USBsi çıkmış bu meretin. USB’ye port veya hız olarak şu an ihtiyacım yok aslında. Ama gel gör ki USB versiyonun hem elektronik yapısı hem de soket yapısı tamamen değişmiş ve gelişmelere daha açık hale gelmiş. Hal böyle olunca istikameti Willem USB’ye doğru çevirdim. Fakat bu sefer de Willem.org’ nin satışları Ocak ayına kadar durdurduğu mesajını gördüm.

Başka bir yerden Willem USB bulabilir miyim diye araştırınca MCUmall isimli Kanada menşeli firmayı keşfettim. Bunlarda da Willem True USB diye bir ürün var ama sanırım Willem.org da bahsedilen USB versiyonla aynı değil, sadece USB bağlantı özelliği kazandırılmış standart Willem olduğunu düşünüyorum.

Biraz başka markaları da araştırınca şu ikisi hoşuma gitti: Wellon VP480 ve Batronix . Özellikle VP480…

Willem.org’a e-posta atıp “satışlar tam olarak ne zaman başlayacak” diye sordum. Sivava’ya da “USB Willem üretecek misiniz” diye bir soru yönelttim. Yanıt gelince/gelirse buraya yazarım.

Sonuç olarak tespitlerim şunlar:

1- Sivava’nin fiyatları uygun, kargo konusunda da makul olduklarını düşünüyorum, genel olarak herkes de memnun
2- GG’de ve genel olarak Türkiye’de satılan eprom yazıcıların fiyatları aşırı şişirilmiş. Hele soket adaptörü falan dediniz mi iyice uçuyorlar. Yani buradan tek bir yazıcı veya adaptör alacağınız fiyata yurtdışından neredeyse takım alırsınız.
3- USB ve LPT Willemlerin bazı adaptörleri birbirine uyumluymuş.
4- Yoruldum yazmaktan, başka işlerim var…

Sonuç olarak sizden beklentim:

1- Konuya hakim arkadaşların “şuradan şunu al veya sakın şuradan şunu alma” gibisinden tavsiyeleri
2- “Yaa napcan USB’yi al LPT olanı, misler gibi kullan, hem USB yeni çıktıysa bir sürü rev. de çıkar arkasında, ağlarsın sonra tüh diye” gibisinden körler sağırlar birbirini ağırlar.
3- “Yaa bu kriz zamanı paranı bunlara harcama, işine gücüne bak ya da kap makinalarını Özkan’a git” gibisinden dostane uyarılar. Dinlemeyecek olsam bile.

Diye CGTR forumundaki arkadaşlarıma sordum. Lakin çok da yönlendirici yanıtlar alamayınca kendi araştırmalarımı sürdürdüm ve şöyle bir macera yaşadım.

Bu başlığın sonucunu da yazalım ki havada kalmasın. MCUMALL ‘dan GQ 4X aldım. Bu cihazı epey bir araştırdım, hem özellikleri hem firmanın desteği gerçekten hoşuma gitti. Sivava ve Willem.org’a attığım e-postalara yanıt alamamıştım ama bu adamlara attığım her mesaja orada pazar günü iken bile yanıt aldım.

Akademik indirim var mı dedim, var dediler. Peki ya, çoklu alışveriş indirimi dedim. Yaparız abi dediler. Peki ya, akademik indirim + çoklu alışveriş indirimi olur mu dedim. Abi siz Türk müsünüz diyecek gibi oldular 🙂 O kadar indirim yapamayız ama orta yolu buluruz diyip gönlümü aldılar.

Hem web siteleri hem de forumları var. Forumu okursanız ne kadar iyi destek verdiklerini görebilirsiniz.

Kanada’dan buraya 20 gün civarında(Canadapost ve PTT işbirliği) ve 35x20x10 ölçülerinde bir kutu olarak gümrüğe takılmadan geldi.

Birkaç deneme yaptım. Hız LPT’ye göre süper. Daha önce yazdığımız ama çalışmayan 8 kadar eprom da sorunsuz yazıldı ve çalıştı. Willem’in klasik adaptörlerini çalıştırabildiği gibi kendine has adaptörleri de var.

Kısacası memnun kaldığım bir alışveriş oldu.

Not: Bir de, ödemeyi Sterlin olarak yaptım ve $’a göre 100lira civarı daha uygun oldu. Yani kargo bedavaya geldi diyebilirim. Diğer kurları da hesapladım ama en uygun olan Sterlindi o gün için.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)