Tem 282009
 

İngiltere’de beklenmedik bir gelişme!

Amstrad Sinclair’in Bilgisayar Bölümünü satın aldı

İngiltere’de Sir Clive Sinclair ani bir kararla (ya da bu düşüncesini basından son ana kadar gizlemesini becererek) ev bilgisayarları konusundaki bütün etkinliklerinden vazgeçti ve bu konudaki haklarını sadece 5 milyon Sterlinlik özel (oldukça düşük) bir fiyata, rakibi olan yine İngiliz Amstrad firmasına sattı. Bir süreden beri mali sıkıntılar içinde bulunan ve geleceği hakkında spekülasyonlar yapılan Sinclair Research Ltd., Financial Times’ın haberine göre bir zamanlar 136 milyon Sterlin değerindeydi. Firmanın şimdiye kadar ürettiği ve üretimini tasarladığı bilgisayarların ve yan ürünlerinin dünya çapında üretim ve pazarlama hakları ile bunlarda “Sinclair” adını kullanma hakkını satın alan Amstrad, İngiltere’nin en hızlı gelişen firmalarından biri ve bilgisayar dışında videolar, müzik setleri vb. pazarlıyor, ürettiği bilgisayarlar Almanya’da Schneider adı altında satılıyor. Bu satış sonunda ortaya çıkan durum, Amstrad’ın Sinclair modellerinde bazı değişikliklere gideceğini gösteriyor.


Yeni Amstrad rejiminin ilk kurbanları QL modeli ve microdrive sistemi olacak! Buna karşılık Amstrad, 128K Spectrumun yeni versiyonlarını (herhalde CPC 464 gibi kasetçaları da içinde olanını) çıkaracak. Spectrum 128 için düşünülen bir yan ürün de, 3 inçlik disket kullanan bir sürücü; Sinclairin microdrive’da ısrar etmesi (ve belki bu yüzden QL’i fazla satamaması) gibi, nedense Amstrad da dünyada pek ilgi görmeyen 3 inçlik disketlerde diretiyor! Artık Amstrad ve Sinclair modellerinin üretimi paralel yürütülecek ama Sinclair modelleri daha ziyade oyun programlarının ağır bastığı (daha ucuz) pazara yönelik olacak. Amstrad modelleri ise daha ileri düzeyde kişisel uygulamalara ve IBM PC’ye uygun modelin (sürpriz bir fiyatla) satışa çıkmasıyla iş hayatına yönelecek. QL modelini “başarısız” bulan Amstrad, stoklar temizlendikten sonra yeni üretim yapmayacak. Ama doğal olarak QL sahiplerine servis hizmeti verme yedi yıl daha devam edecek ve onarım işlemleri için yedek parça bulundurulacak. Son zamanlarda çok sayıda programın çıkmaya başlaması ve fiyatının da 68008li bir sistem için ucuz olması nedeniyle cazip hale gelen QL’i Amstrad’ın pazarlamakta zorluk çekmiyeceği, hatta QL’i üretmek isteyen başka firmaların ortaya çıkacağı tahmin ediliyor. Spectrum Plus ve 128 K modellerinin üretimine anlaşmaları süren Timex, AB Electronics ve Thornda devam edilecek.

elo_elektronik_33_0005

Bilgisayar bölümünü Amstrad’a satan Sinclair Research’de yeni bir organizasyona gidiliyor. Firma artık uziletişim ve yarıiletken teknolojisi konusunda araştırmalar ve geliştirmelerle uğraşacak. % 80 hisseye sahip Sir Clive’ın açıklamasına göre amaç (ya da hayal) 40 megabit gibi geniş kapasiteli bir bellek elemanını tek tırmık üzerinde üretmek! Amstrad ile Sinclair arasındaki satış işlemi piyasaya Spectrum oyun programı süren firmalarda değişik yorumlara yol açtı. US Gold’un da hissedarı olan Ocean, “kısa sürede, Sinclair makinaları için Avrupa’da daha iyi pazarlama olanaklarının doğacağını ama uzun sürede düşünülürse haberlerin iyi olmayacağını, çünkü kendilerini ilgilendiren pazar açısından Sinclair’deki yaratıcılığın Amstrad’da bulunmadığını, Amstrad’ın ileri aşamada Sinclair kılıfı altında Amstrad modellerini pazarlamaya yöneleceğinden çekindiklerini” belirtti. Hewson Consultants ise, “her ikisi de Z-80 kullansa bile Amstrad ve Sinclair tamamen farklı stillere sahip makinalar; acaba Amstrad satın aldığı “Know-how “dan yararlanmasını bilecek mi” demekle yetindi.

128K Spectrum

Spectrumun yazıda geçen bu yeni modeli hakkında bilgisi olmayanlara kısa bir tanıtma yapalım. Bu model hem 48K moduna, hem de 128K RAM moduna sahip. 48K modu daha önce çıkmış programların kullanılması için düşünülmüş ama ne yazık ki bu mod bir 48K Spectrum’a tam eş olmadığından oyun programlarının bir bölümü çalıştırılamıyor. Firmalar da 48K programlarını ek sahnelerle uzatarak l28K’ya uyduruyorlar. 128K modunda yeni bir Basic devreye giriyor ve artık Basic sözcükleri tek tuşla değil, Amstrad veya C-64’deki gibi karakter karakter yazılarak makinaya veriliyor. Bir yenilik de ekran editörü; kürsör ekranda istenen yere götürülerek orada düzeltme veya değişiklik yapılabiliyor. Z-80 sadece 64K adresleyebildiğinden ikinci 64K bir RAM disk olarak kullanılıyor. Sonu “!” ile biten yeni Basic komutlarıyla (SAVE!, LOAD! gibi) program parçaları hızla bu bölüme aktarılabiliyor veya ana bölüme geri yüklenebiliyor. Böylece 40K’dan uzun Basic programları hazırlanabiliyor.

Donanıma üç kanallı bir ses tümdevresi eklenmiş ve PLAY komutundan sonra gelen parametrelerle (karakter dizileri) buna kumanda ediliyor, hem ses de artık TV’nin hoparlöründen dinleniyor. Diğer yenilikler bir RGB monitör çıkışı ile Midi (müzikal enstrüman) ve RS232 arabirimleri.

Bir başka yenilik de bilgisayar açıldığında çıkan menü; bu menü yardımıyla 48K ve 128K modları arasında seçim yapmak, bilgisayarı hesap makinası gibi kullanmak, kasetten program yüklemede test etme yoluyla en uygun seviyeyi bulmak olanağı var. 128K modunda EDITe basıldığında başka bir menü çıkıyor: Bu menü de satırları yeniden numaralamayı (“Renumber”, ama ne yazık ki ilk satır no.su 10 ve satır aralıkları da 10 olmak koşuluyla!), programın listesini bir basıcıya (printer) aktarmayı, istendiğinde Basic’in sadece ekranın alt iki satırında gözükmesini (böylece üst 22 satırın, örneğin buradaki bir resmin bozulmadan kasete kopya edilmesini) veya Basice değil başlangıç menüsüne dönülmesini sağlıyor. Yine 128K modunda SPECTRUM komutu ile o anki programla birlikte 48K moduna geçilebiliyor.

Mahir Çelikkanat

*Elo Elektronik, Temmuz 1986, sayı 31, sayfa 20

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)